
مقایسه گوشت با سویا ( قسمت اول )
بالاخره سویا خوب است یا بد؟ آیا میتوان پروتئین بافتدار سویا را جایگزین گوشت قرمز کرد؟ ارزش تغذیهای پروتئین سویا چه میزان است؟ اینها سوالاتی است که این روزها بیشتر خانوادههایی که اطلاعات ضد و نقیضی در مورد این فرآورده پروتئینی شنیدهاند، از کارشناسان و متخصصان تغذیه میپرسند.
با این حال برخی خانوادهها به دلیل صرفهجویی، این محصول را جایگزین گوشت کردهاند، اما تعدادی هم هستند که این فرآورده گیاهی را بدون ارزش تغذیهای میدانند و حتی یکبار هم طعم آن را نچشیدهاند. آیا میتوان سویا را با گوشت مقایسه کرد؟
آیا پروتئین سویا از نظر کیفیت و کمیت با پروتئین گوشت برابر است؟
وقتی سویا طبخ میشود، به دلیل اینکه آب زیادی جذب می کند، غلظت پروتئین اش حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد کم می شود که با وجود این، باز هم پروتئین آن بسیار بالا است. پس مقدار پروتئین آن در مقایسه با گوشت قابل ملاحظه است. از نظر کیفیت پروتئین و مرغوبیت آن نیز باید به این موضوع توجه کنیم که تا چه حد پروتئین سویا می تواند نیاز یک فرد را برطرف کند.
از نظر ترکیب، به طور کلی پروتئین های گیاهی معمولا از نظر یک یا چند اسیدآمینه ضروری، کمبود دارند. برخی اسیدهای آمینه که به طور طبیعی در بدن ساخته می شوند، به نام اسیدهای آمینه غیرضروری خوانده می شوند. در صورتی که بدن، آنزیم های لازم برای ساخت برخی از اسیدهای آمینه را نداشته باشد، به آن دسته، اسیدهای آمینه ضروری می گویند؛ یعنی اگر در برنامه غذایی مصرف نشوند، علایم کمبود آن اسید آمینه در بدن ظاهر شده و عوارضی را به دنبال خواهد داشت.
پروتئین سویا از نظر اسیدآمینه متیونین که ضروری هم هست، کمبود دارد، اما جالب است که بدانید اگر ما پروتئین های گیاهی مختلفی را مصرف کنیم که از نظر اسیدهای آمینه متفاوتی کمبود دارند، می توانند همدیگر را تکمیل کنند؛ مثلا در غلات، پروتئین موجود در نان، گندم و برنج از نظر اسیدآمینه لیزین محدودیت دارد و در نتیجه اگر غلات و حبوبات با هم مصرف شوند، اسیدهای آمینه آن ها همدیگر را تکمیل می کنند و به عبارت دیگر، مصرف پروتئین سویا از این نظر مشکلی ایجاد نکرده و همان مرغوبیت پروتئین حیوانی را دارد.