
طرز تهیه شیرهای گیاهی(۱) : شیر سویا
شیرهای گیاهی از غلاتی مثل جو، برنج، گندم و مغزهایی مثل بادام، فندق، گردو و یا از سویا و غیره تهیه میشوند.این شیرها فاقد کلسترول، لاکتوز و کازئین و در عین حال سرشار از ویتامینهایA,B ,C و E، املاح معدنی (کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فسفر …) و همچنین حاوی میزان زیادی اسیدهای چرب مفید مثل چربیهای اشباع نشده میباشند.
شیرهای گیاهی مانند شیر سویا برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند و همچنین برای افرادی که کلسترول بالایی دارند بسیار مناسب است. خواصی که اشاره شد در تمام شیرهای گیاهی از جمله شیر سویا مشترک است.
طرز تهیه شیر سویا :
مواد لازم:
- یک فنجان لوبیای سویای بو نداده (هر چه لوبیا تازهتر باشد بهتر است)
- آب فیلتر شده
- مقدار خیلی کم نمک ( نمک دریا )
- شیرین کنندۀ دلخواه مانند شیرۀ انگور، شیرۀ افرا، شیرۀ خرما ( سه شیره )
- طعم دهندهها مانند وانیل، دارچین، شکلات (دلخواه)
طرز تهیه :
- ۱- لوبیای سویا را پاک کنید و در آب کافی برای ۱۰ ساعت یا بیشتر بخیسانید. در این مدت، لااقل یک بار آب را عوض کنید و در صورت نیاز آب بیشتری بریزید. حجم لوبیاها در این مدت دو برابر میشود.
- ۲- پوستههای بیرونی لوبیاها را جدا کنید. برای این کار لوبیاها را در لای دستان خود قرار دهید و به هم بمالید. سپس لوبیاها را دوباره در آب بریزید. پوستهها روی آب قرار میگیرند و به آسانی میتوان آنها را جمع کرد.
- ۳- لوبیاهای سویا را همراه با ۷ فنجان آب فیلتر شده در یک دستگاه پورهکن بریزید و برای چند دقیقه کاملاً پوره کنید طوری که یک مایع سفید یکدست به دست آید.
- ۴- با استفاده از یک پارچۀ مخصوص درست کردن پنیر، مایع را صاف کنید. تکههای سویای باقی مانده از این قدم، “اوکارا” نامیده میشوند و هنوز ارزش غذایی بالایی دارند. میتوانید آب آنها را با فشار دادن خارج کنید و از آنها در درست کردن املت گیاهی یا برگر سویا استفاده کنید.
مایع را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا به جوش آید. در این بین، مایع را چند بار هم بزنید و مراقب باشید سر نرود. سپس نمک، شیرین کننده یا طعم دهندۀ دلخواه خود را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید با دمای بسیار کم برای ۲۰ دقیقه بپزد.
در پایان سرشیر را جدا کنید و شیر را پس از خنک شدن در ظرف دردار بریزید. شیر را در یخچال قرار دهید و حداکثر تا یک هفته مصرف کنید.